Evident… inima iti spune: “Scrie o carte!”. Toate bune si frumoase dar… de unde incepi?

Nu, nu vorbim despre alegerea subiectului, a temei, a personajelor sau despre planificarea structurii. Astazi, vom aborda o cu totul alta latura a inceputului.
Indiferent ca doresti sa scrii o carte fiction sau non-fiction… te intreb… oare, stii care sunt caile prin care poti ajunge la cartea ta?

Ei bine, exista o sansa ca tu sa cunosti deja toate aceste posibile cai. Dar… cu siguranta nu ai dat mare importanta variantelor. In general, cand cineva spune ca doreste sa scrie o carte… prin minte ii trece un singur gand. Sa deschida un document (eventual word) sau un caiet si… sa scrie.

 

7 Moduri de a Scrie o carte

Dar, vin eu acum si te provoc sa treci in revista cateva modalitati prin care tu poti parcurge pasii care duc spre aparitia unei carti.

Si, dupa ce treci in revista totul… vreau sa raspunzi la o intrebare.

Deci, sa incepem!

7 Moduri pentru a scrie o Carte

 

1 – Scrii cartea singur

Suna ciudat, nu-i asa? Poate ca, gandul ti-a fugit deja spre varianta… asa zis, opusa… aceea numita ghost writing. Cu alte cuvinte, angajarea de catre tine a unui scriitor care.. sa-ti scrie cartea. Ei bine, nu despre opusul acestei variante vom vorbi cand spunem ca “scrii singur cartea”.
Sa scrii singur, chiar asta inseamna.

Sa te izolezi de “societate”, sa te asezi pe scaun, sa-ti sufleci manecile in timp ce-ti pui coatele pe birou, sa deschizi monitorul sau caietul si… sa scrii.
Daca nu ai suficienta experienta… vei ajunge, probabil, la momentul in care… te blochezi. Din variate motive. Nu le dezvolt acum deoarece nu au intrat zilele in sac. 🙂

Avem tot timpul din lume sa le dezvoltam.

Ei bine… daca nu ai scris inca prima ta carte… sunt mai mult ca sigura ca, desi ai incercat, ai ajuns la faza aceea de blocaj. Si… ai renuntat.

Daca, insa, ai aplicat aceasta metoda de a scrie si ai reusit sa scrii si ultima pagina a cartii… Felicitari! Le meriti din plin.

Recunosc ca… prima mea carte, asa a vazut lumina zilei. M-am izolat si am scris. Dar… nu inainte de a-mi “construi” temeinic mediul de care aveam nevoie. O sa mai vorbim despre acest mediu. Cert este ca, in clipa in care am hotarat sa ma izolez, aveam deja la indemana absolut tot ce aveam nevoie… pentru orice obstacol ce ar fi putut sa apara in calea catre prima mea carte.

 

2 – Scrii singur o carte folosindu-te de un curs

Acesta este un mod mult mai usor de a reusi. Pur si simplu te folosesti de experienta altcuiva. Experienta cuiva care a parcurs deja pasii pe care tu doresti sa-i faci.

Evident, ca sa urmezi un curs trebuie sa investesti ceva.

Daca acel curs este de genul celor cu plata, investesti o anumita suma de bani. Si primesti in schimb… valoare si experienta.

Daca acel curs este gratuit, asa cum este cursul nostru, investesti in el… timp. Si, primesti in schimb… valoare si experienta.

Cand am scris prima carte… nu o duceam chiar asa bine in plan financiar. Aveam alte urgente astfel ca, am eliminat din start ideea de investitie financiara intr-un curs care sa ma ajute sa scriu o carte.

Totusi… este adevarat ca… fiind si project manager, aveam deja creierul format ca sa pot planifica si extrage cheile esentiale oricarui proces.

Astazi, daca ar fi s-o iau de la capat, categoric as investi intr-un curs. Pentru simplul motiv ca as scuti o gramada de timp si emotii… care mai de care mai demoralizatoare.

Iti spun toate acestea ca sa intelegi ca… daca iti doresti cu adevarat sa scrii o carte… se poate!

Orice este posibil.

Iar tu… ca si mine… ai un mare avantaj. Esti roman. Sau romanca. Iar… noi romanii… cu mandrie spun… suntem absolut speciali. Talentati, inventivi, capabili, minunati… si cate si mai cate. Si, cu tarie cred ca, orice ne punem in cap sa facem, reusim sa ducem la bun sfarsit.

Daca… si subliniez… daca ne dorim cu adevarat acel lucru.

 

3 – Dicteaza-ti cartea 🙂

Oricat de ciudat ar parea (cel putin, mie asa mi se pare), cunosc multi scriitori care prefera sa vorbeasca in loc sa scrie.

Exista fel de fel de instrumente ce pot fi folosite, cu care te poti inregistra. Cum este Dragon Naturally Speaking pentru vorbitorii de limba engleza. Din cate am inteles, te inregistrezi in timp ce “povestesti” cartea ta, instrumentul folosit iti transpune totul in cuvinte, iar tu poti trece la etapa de editare.

Personal nu am de gand sa folosesc vreodata acest procedeu. Nu pentru ca as avea ceva impotriva lui dar… eu sunt genul de scriitor care.. scrie, nu vorbeste.

Ca o paranteza, exact din acest motiv, era cat p-aci sa nu mai construiesc acest curs gratuit.

La inceput, mi s-a spus ca in ziua de astazi sunt preferate doar cursurile video. Nu contest acest lucru dar… eu pur si simplu ma blochez cand vad o camera video indreptata spre mine. Asa ca… demoralizata fiind… ma intrebam cine oare va dori sa urmeze un curs in care informatia primita este scrisa?

Dar… dorinta de a ajuta macar o singura persoana prin experienta mea… m-a facut sa merg inainte. Si, mi-am spus… daca macar un om va avea nevoie de mine, Universul ii va indrepta pasii spre experienta mea si cursul pe care l-am construit.

Asa iti recomand si tie sa faci! In clipa in care indoiala va musca din tine si vei pune sub semnul intrebarii necesitatea de a scrie cartea la care visezi… adu-ti aminte ca… undeva in lumea asta larga… cineva are muuuuuuuuuuuulta (da, ai vazut bine… sunt multi de “u”) nevoie de experienta si sfaturile tale. Nu te opri din scris! Lasa in seama Universului modul in care cartea ta va ajunge la cine trebuie.

 

4 – Deschide un blog si publica-ti cartea sub forma de articole

Este o modalitate la care eu apelez des. Si nu doar eu ci… majoritatea scriitorilor care au bloguri.

Evident ca, nu vei publica tot. Doar portiuni, doar elemente esentiale pentru structura cartii tale.

Cand ajungi cu publicarea la final, pur si simplu aduni toate materialele existente, le pui intr-un singur fisier, le dezvolti, le editezi, le restructurezi si… voila! Ai draftul final al primei tale carti.

Avantajul acestei metode este ca… inainte de a ajunge sa iti publici oficial prima carte, tu deja iti construiesti audienta. Cu alte cuvinte, cititorii care vor duce “din gura in gura” vestea ca tu… ai publicat.

In plus, stiind ca deja ai audienta, foarte rar vei fi deranjat de… lenea care ne da tarcoale. Pentru ca, te vei obisnui sa publici consecvent pentru cititori. Adica, sa scrii cu regularitate.

Foarte curand vei ajunge la faza la care… nu te vei mai indoi de experienta si talentul tau. Si nici nu-ti va mai fi frica de vreun blocaj.

Deja ti-ai dovedit ca poti!

 

5 – Scrii cartea ta avand instructor personal

Este o modalitate foarte folosita de catre scriitorii incepatori. Dupa parerea mea, este suficient sa apelezi o singura data la un astfel de coach. Instructor… mai pe romaneste. 🙂

Pentru ca, odata ce ai inteles care sunt pasii pe care trebuie sa-i faci, este suficient ca sa te poti folosi de cunostintele primite si la celelalte carti pe care doresti sa le scrii.

Partea buna la aceasta modalitate de a scrie o carte este ca… nu ai cum sa ratezi. Cartea ta, cu siguranta va vedea lumina zilei.

Pentru simplul motiv ca… asta este treaba instructorului tau. Sa aiba grija ca tu sa-ti vezi visul cu ochii.

 

6 – Scrii cartea ta avand instructor si un grup

A fi parte dintr-o echipa ce are aceleasi visuri, aspiratii si scopuri… nu e mic lucru!

Din contra… acesta poate fi elementul hotarator care va duce la succesul cartii tale.

In plus, grupul si instructorul te vor ajuta nu doar in procesul scrierii primei tale carti. Ci, vei beneficia de sprijinul acestora si pe viitor.

Aceasta este diferenta intre modalitatea de mai sus, aceea in care ai un instructor personal, si varianta in care ai un fel de grup de mastermind, care este condus de un instructor ce are deja experienta de care tu ai nevoie.

In general, aceasta modalitate de a scrie o intalnim la “echipele” de tip membership, cu plata lunara sau anuala. Sau, cateodata, plata se face o singura data, la inceput, garantandu-ti accesul la informatii si update-uri… pe viata. Personal, cand este vorba de un curs, cu instructor si grup, prefer ultima varianta, aceea cu acces pe viata dupa ce am facut plata.

 

7 – Scrii cartea cu un co-autor. Sau cu mai multi…

Nu cred ca a nevoie de prea multe detalii in legatura cu aceasta modalitate de a scrie o carte. Personal, nu am folosit-o pana acum si… cred ca nici nu o voi folosi in viitor.

Nu am nimic impotriva ei dar… pur si simplu nu face parte din stilul meu.

Insa, am avut ocazia sa citesc cateva carti scrise cu aceasta metoda si… recunosc… cantitatea de informatii utile a fost la inaltime.

Ca atare, daca nu crezi ca ai timp si nici chef pentru a scrie o carte cap-coada, iti recomand sa te asociezi cu unul sau mai multi autori si sa scrieti impreuna.

O singura observatie as face… eu prefer cartile in care co-autorii au stiluri asemanatoare. Evident ca se poate si altfel dar… aceasta este opinia mea.

 

Si cu asta, am terminat lista metodelor pe care eu le cunosc si pe care tu le poti aplica atunci cand vrei sa scrii o carte.

De fapt, ar mai fi o metoda. Aceea numita ghost writing. Am scris, pentru altii, peste 20 de carti cu aceasta metoda. Daca partenerul care te angajeaza sa scrii se afla pe aceeasi frecventa cu tine, satisfactiile pe care le ai scriind astfel sunt mari.

Dar, cursul nostru nu se adreseaza acestui gen de scriere. Ce mi-am propus este ca TU sa scrii, cu propria manuta, cartea la care visezi.

Si acum… intrebarea de care vorbeam la inceput…

Care metoda o alegi pentru a scrie prima ta carte?

4 Comentarii

  1. Mereu am avut dragostea de a-mi înșira gindurile pe o coala de hârtie încă pe vremea pe cind eram o copilita de 13 ani … La un moment dat m-am oprit din simplul motiv căci cind mi se părea că-mi vine muza și aveam atâtea gânduri de a înșira pe coala de hârtie numai luam stiloul in mâna ma blocam și mi se pierdeau toate gândurile din minte… acum însă cu telefoanele performante îmi însir cuvintele timbrind și simt că-mi reușește … am o poveste lunga de timbrat cu doamne ajuta sa ies la un bun final… mulțumesc mult Mirela de sfaturile acordate.

  2. Multumesc cu inima plina de bucurie,pentru aceste indrumari,eu am de gand sa scriu cartea mea cu mana,care o stapanesc mai bine ,decat alt instrument.Si ca un raspuns la intrebarea ,cand incep sa scriu, este chiar in cel mai scurt timp,acela fiind,acum la luna noua in Rac, asta fiind 20- 07, 2020 in numerologie asta inseamna cifra 4,care reprezinta realizare.Eu avand ascendentul in Rac, se aranjeaza lucrurile in voia divina si pentru mine.Asa este,si asa sa fie***

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici