Bine te-am regasit, drag viitor autor de carte! Pentru astazi am hotarat sa iti arat putin din culisele cursurilor mele. Mai exact, am avut la una din editii o intrebare despre alegerea unui beta-reader la care… banuiesc ca… ti-ar place sa cunosti raspunsul.
Apropo’, ca fapt divers, afla ca…
-
-
-
- urmatoarea editie a cursului Cum sa scrii o carte nonfiction de impact in maxim 3 luni incepe curand… foarte curand. Mai exact pe 27 august. Ai AICI pagina de prezentare a editiei 13
- daca esti absolvent al unei editii anterioare… am si pentru tine o super veste. Urmatoarea editie a programului gigant de 90 Zile… la care chiar scriem cartile impreuna… incepe in 7 septembrie. Voi face anuntul ofical in viitorul apropiat dar… tot ca fapt divers… intrebarea de mai jos face parte din programul 90 Zile pentru Cartea TA.
-
-
Intrebare: “Dragelor, avand in vedere ca se aduna incet draft-ul cartii, ma gandeam sa o rog pe mama sa fie cititor de incercare. Ce zici, Mirela? Sunt putin in dubii…😏.”
Raspunsul meu:
Este foarte bine ca vrei sa apelezi la un beta-reader.
Dar, una dintre regulile nescrise ale acestui pas este sa nu ceri unui prieten sau unei rude sa ocupe aceasta pozitie.
Intotdeauna este bine sa apelezi la persoane cat mai obiective.
Sunt doua cazuri posibile daca apelezi la o persoana foarte apropiata… mai ales la mama.
-
-
-
- Mama ta este probabil super incantata de copila ei si, probabil, nu va fi capabila sa observe eventualele “greseli” incorporate in text
- Mama ta, in dorinta imensa ca tu sa fii apreciata, iti va face zob manuscrisul, corectand si semnaland aspecte care… va crede ea ca-ti diminueaza potentialitatea succesului.
-
-
Uite cum procedez eu cand termin de scris o carte.
Intotdeauna fac un anunt intr-un cerc restrans de persoane… care ma stiu deja dar care pot fi obiective si aleg 5 persoane care sa-mi citeasca manuscrisul (dintre cei care se declara disponibili).
Le cer sa se concentreze strict pe aspectele care nu au legatura cu gramatica si chestii de stil (la care, oricum ei nu sunt specialisti).
Pur si simplu le cer sa intre in rol de cititor si gata.
La final ei imi trimit observatiile, pe care, le includ sau nu in carte. Pana la urma, indiferent de ideile beta-reader-ilor, tot eu sunt suverana pe text si varianta sa finala.
Sper sa-ti fie de folos.
PS: Daca vrei sa obtii pareri doar pe texte scurte… atunci poti apela cu mare incredere la mama ta. Vei sti imediat daca comentariul pe care-l vei primi se incadreaza in cele doua variante de mai sus. Daca observi ca se situeaza pe linia mediana, atunci poti merge mai departe… sa o incluzi in beta-tester-ii cartii tale.
Raspunsul primit de la cursanta:
Mirela-Carmen Stancu multumesc mult! Tocmai am concediat-o pe mama din rolul de beta-reader 😅. Simteam eu ceva…
Iar, pentru conformitate… ai si print screen-ul mai jos. Just in case ca vrei sa citesti de doua ori ce faci cand ajungi la faza Alegerea unui beta-reader pentru cartea ta.
Pana data viitoare, spor si inspiratie iti doresc sa ai!
Prietena ta,
Mirela-Carmen
Nonfiction Writing & Book Coach
Director Editura QUARTO