Cum sa Scrii o Scena Puternica?

Bine te-am regasit! Astazi, mi-am propus sa iti dezvalui putin din discutiile pe care le purtam pe grupul infiintat cu scopul de a scrie impreuna carti… in doar 90 de zile. Ca atare, o sa vorbim putin despre storytelling. Stii tuโ€ฆ termenul acela care pare a fi la moda astazi darโ€ฆ care in substraturi ascunde o notiune antica. Mai pe romaneste… despre cum sa scrii o scena puternica, indiferent ca scrii o carte fiction, una nonfiction sau ai ales sa postezi povestile tale intr-un website/blog.

Cum sa scrii o scena puternica
Cum sa scrii o scena puternica

Si, pentru asta, o sa incep direct cu un citat. De ce? Pentru ca, am gasit unul care, se potriveste de minune cu ce doream sa-ti povestesc.

โ€œNoi, oamenii, suntem atat de complecsi; suntem atat de misteriosi, chiar si fata de noi insine; suntem atat de dificili unul cu celalalt. Si dupa toate acestea, storytelling-ul ne reaminteste ca toti suntem la fel.โ€ ~ Brad Pitt

Ei bine, ca sa-l parafrazez pe Brad Pittโ€ฆ Cartile sunt atat de complexe; cartile sunt misterioase, fiecare in parte; cartile par ca sunt dificil de scris. Dar, indiferent de ce poveste alege scriitorul sa astearna in cuvinteโ€ฆ de faptโ€ฆ toate povestile de succes sunt la fel. Au aceeasi structura.

Si uite asaโ€ฆ astazi amintim despre:

๐Ÿ‘‰ cei 6 pasi ai unei scene puternice si
๐Ÿ‘‰ cei 6 pasi ai unei dileme realiste.

Cu siguranta, orice scriitor de astazi a fost ieri un cititor pasionat.

Refuz sa cred ca cineva se naste direct scriitor, fara a fi trecut prin momentele pasionale in careโ€ฆ inima ii batea mai repede atunci cand tinea in maini o carte scrisa de altcineva.

Si, nu doar ca o tinea in maini dar, o citea cu sufletul la gura.

Banuiesc ca te regasesti in aceste cuvinte. Iti amintesti acele momente? Ei bine, stii care era motivul pentru care erai atat de โ€œprinsโ€ de ceea ce citeai?

Iti spun euโ€ฆ in caz ca nu ti-a venit instant raspunsul.
Scenele.
Da, sceneleโ€ฆ acele mici fragmente ale unei povesti.
Acele portiuni care construiesc solid povestea ce te capteaza cu totul.

Astazi esti si tu scriitorโ€ฆ lucrezi de zor la cartea pe care o ai in inimaโ€ฆ vrei s-o vezi publicata si, evident, iti doresti sa aiba succes. Cu alte cuvinte, sa primeasca doar recenzii bune de la cititori.

Poate cateodata pui la indoiala capacitatea ta de a scrie o astfel de carte. Si… asta… deoarece esti om.

Si tu, ca si noi ceilalti.
Iar noi oamenii, suntem maestrii in a pune totul la indoiala. Suntem experti in a analiza tot potentialul negativ al unui proiect.
Ei bine, cartea ta este tot un proiect.
Si, iata ca vin eu astazi sa-ti spunโ€ฆ indeparteaza aceasta teama!

Cine sunt eu sa-ti cer asa ceva?

Ei bine, sunt un scriitor dintre multi altii. Un scriitor care a scris destule carti, astfel incat, sa am acum tupeul sa vin in fata ta cu โ€œsfaturiโ€. Dar, inafara de a fi scriitor, mai am un avantaj. Sunt si project manager. Iar asta imi da capacitatea de a analiza un proiect in toate aspectele, de a-l โ€œspargeโ€ in bucatele controlabile. De ce ai โ€œspargeโ€ proiectul in bucatele? Deoarece, acordand atentie fiecarei bucatele de proiect si ducand-o la bun sfarsit in toate detaliile, la final iti asiguri succesul proiectului.

In cazul de fata, succesul viitoarei tale carti.

Asa ca, pentru astazi, mi-am propus sa indepartam cateva din temerile care ii dau tarcoale oricarui scriitor.

๐Ÿ‘‰Teama de esec.

๐Ÿ‘‰Teama de critici.

๐Ÿ‘‰Lipsa de incredere in propriul talent.

O sa mai vorbim despre aceste temeri, dar acum, vreau sa intelegi ca o carte buna, indiferent ca este fiction sau nonfiction, se bazeaza pe storytelling.

Cu alte cuvinte pe povestea inclusa in carte. Exista povestea principala a unei carti si povestile secundare.

Si, daca tu ca scriitor, reusesti sa atingi inima cititorului prin aceste povesti, atunci iti asiguri succesul cartii.
Deci, haide sa spargem acum o poveste in bucatele numite scene.
Fie ca scrii o carte nonfiction sau una fiction, scenele sunt ingredientele pe care un storyteller de succes le foloseste.

Precum sunt scenele, tot asa e si povestea.
Daca scenele pe care le construiesti sunt puternice, si povestea va fi puternica.
Daca, in schimb, fiecare scena pare caโ€ฆ pardonโ€ฆ o lalaieโ€ฆ tot asa va fi si povestea pe care o zugravesti in cuvinte.

Iar reactia cititorului va fi una pe masura.

Sa amintim deci, care este structura unei scene clasice… cu alte cuvinte…

Cum sa Scrii o Scena Puternica

Partea 1: Scena (Actiunea)

1 – Scopul (personajul tauโ€ฆ repet, fie ca ne referim la o carte fiction sau nonfictionโ€ฆ vrea si incearca sa obtina ceva ce ajuta la definitivarea scopului povestii)

2 – Conflictul (personajul intalneste un obstacol in calea atingerii scopului scenei)

3 – Efectul/dezastrul (stiuโ€ฆ suna dramatic. Dar, chiar despre asta este vorba. Pentru ca o poveste sa aiba in final succes, personajul povestii trebuie sa atinga โ€œfundulโ€ experientei si de acolo, scriitorul il ridica. Acum, nu este cazul sa ne inchipuim ca โ€œdezatrulโ€ inseamna caโ€ฆ saracul personaj este devastat (la modul ca-si pierde o mana sau un picior). No way! Prin dezastrul mentionat aici, intelegem ca, atunci cand obstacolul (conflictul) se iveste, โ€œeroulโ€ nostru esueaza sa-si atinga scopul complet.)

Partea 2: Continuarea (povestii)/Reactia

4 – Reactia (personajul nostru reactioneaza intr-un anume fel la esuarea prin care tocmai a trecut)

5 – Dilema (acum este momentul in care, eroul nostru incepe sa โ€œanalizezeโ€ modalitatile prin care poate iesi la liman. Cu alte cuvinte, sa depaseasca obstacolul, sa iasa din starea de esuare si sa se sustraga noilor probleme pe care le are acum.)

6 – Decizia (personalul decide care este noul sau scop, in concordanta cu noile obstacole si complicatii ce i-au aparut in cale)

 

Cam asta ar fi pe scurt structura unei scene. Evident ca, fiecare scriitor decide cate astfel de scene are povestea sa.

Fiecare parte a unei scene are importanta. Dar, daca ma intrebi pe mine, cel mai important condiment al scenei poarta numele de dilema.

Darโ€ฆ ca sa nu o lungim si sa-ti transform acest drum de 90 de zile intr-un calvar… datorita mesajelor prea lungiโ€ฆ vom discuta data viitoare despre cei 6 pasi ai unei dileme realiste.

Siโ€ฆ nu ma poti acuza ca nu m-am tinut de promisiunea facuta la inceput. Ti-am promis ca โ€œvom amintiโ€ siโ€ฆ chiar asa am procedat.

 

๐Ÿ’™Spor, succes si inspiratie iti doresc!๐Ÿ’™

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici