De ce sa Planifici Structura Cartii tale?

Categoric, exista multe beneficii pe care le ai atunci cand decizi sa planifici structura cartii tale. Si, nu doar planificarea structurii ci, in general, planificarea tuturor etapelor prin care trece un scriitor, atunci cand scrie o carte.

De ce sa Planifici Structura Cartii tale?
De ce sa Planifici Structura Cartii tale?

 

Dar… ca sa restrangem putin aria noastra de interes, ne vom referi astazi doar la planificarea structurii.

Ei bine, poate stiai… sau poate nu… din acest punct de vedere, scriitorii se impart in doua categorii:

     • cei care scriu dupa inspiratie si
     • cei care-si planifica, riguros, cartea.

Personal, fac parte din a doua categorie. Poate ca, project-managerul din mine “isi scoate coltii”. Sau poate ca, asa sunt eu… o mare planificatoare 🙂

Si, dupa mai bine de jumatate de secol de stat pe planeta asta si de planificari de tot felul… pot spune, cu fruntea sus, ca mi-am tras propriile concluzii si… categoric… nici prin gand nu-mi mai trece sa incep a scrie o carte fara s-o planific in toate detaliile.

Pentru ca, experienta mi-a demonstrat ca, cu cat o planific mai detaliat, cu atat mai putin imi ramane de scris pana la final.

Aceasta este confesiunea mea deastazi… sunt o mare planificatoare si… exact de aceea… viata mea este foarte usoara. 🙂

Cum ar putea fi si a ta atunci cand scrii o carte!

CLICK pe carte pentru detalii

Evident ca, scriu si eu automat cand “ma loveste” inspiratia. In acele clipe nimic nu ma poate opri in a asterne fluxul cuvintelor pe “hartie”. Dar… avand planul structurii facut… de cate ori ma imbratiseaza faimosul “writer’s block” (in frumoasa noastra limba, blocajul scriitorului)… ies victorioasa din acea ciocnire, in doar cateva minute. Si asta, deoarece ma bazez pe planificarea facuta anterior.

Cunosc si scriitori care, nu planifica niciodata. Nu pot sa spun ca ei procedeaza bine sau rau. Pot doar spune ca… in cazul meu asta nu functioneaza. Iar eu sunt astazi aici, in fata ta, pentru a-ti dezvalui doar metoda mea.

Ca atare… a sosit momentul enumerarii motivelor pentru care ti-ai dori sa planifici structura cartii.

 

De ce sa Planifici Structura Cartii tale?

 

1 – Vei scrie cartea mai repede. Daca iti amintesti… cand ti-am promis ca iti dezvalui cum scriu o carte, am mentionat ca metoda se adreseaza celor care… cred ca nu au timp sa scrie. De fapt, nu timpul este cel care lipseste ci, cunoasterea modului in care poti sa organizezi procesul de scriere.

2 – Vei evita decizia de a renunta/amana sa scrii prima ta carte. Pentru ca, avand harta cu o structura clara, pur si simplu nu vei mai fi coplesit de momentele in care… inspiratia te paraseste. In acele momente, pur si simplu, te tii cu dintii de structura planificata si… ai tot timpul din lume sa vii cu… inflorituri, la faza de editare.

3 – Avand structura definita, ajuti… nu doar cititorul… ci chiar si pe tine, sa intelegi mai bine subiectul despre care vorbesti. Bineinteles ca poti oricand s-o cotesti… vorba romanului, “ca la Ploiesti”… dar, asta o vei face doar asa, ca amuzament. Logica si firul naratiunii deja le ai clare in fata ochilor.

4 – Te asiguri ca scrii o carte inteligibila, in firele careia cititorul nu se poate pierde. Din contra, avand grija sa planifici in detaliu totul, cititorul tau iti va ramane recunoscator ca”ai descalcit” pentru el toate caile. Iar tu, ca scriitor, vei extrage din structura planificata… Marea TA Idee, in jurul careia scrii cartea.

5 – Desi, inainte de a incepe sa scrii te simteai lovit de neincrederea in tine, faptul ca iti planifici structura o sa fie ca un medicament (sau mai bine spus… leac) puternic pe care-l iei impotriva… acelei frici. Curand, foarte curand, o sa vezi totul clar si o sa-ti dai seama ca neincrederea de care vorbeam era doar produsul imaginatiei tale.

6 – Urmand firul structurii planificate, la finalul cartii, vei avea surpriza ca, nu doar cititorul tau, dar chiar si tu sa intelegi ca, de fapt, esti expert in acel subiect. Vei fi precum un arcas olimpic. Nici urma de vreun rateu… Punct ochit, punct lovit!

7 – Avand definiti pasii despre care scrii… la finalul cartii, vei sti sigur daca doresti… sa vii cu un volum 2. Cu alte cuvinte, sa scrii in serie. 🙂 Iar in acest caz, tocmai m-ai castigat definitiv ca fan al tau, deoarece… personal… ador seriile!

Cam acestea ar fi motivele pentru care eu imi planific o carte.

Iar daca iti trec prin minte si alte motive pe care tu le-ai avea, cu drag te ascult. Poate facem o lista comuna cu motive… care sa-i ajute si pe ceilalti scriitori de carte. 🙂

 

*

CLICK pe carte pentru detalii

2 Comentarii

 1. Astazi am umblat hahangeaua prin oras pentru a rezolva niste treburi (printre care si viza pentru permisul de pescui !!),asa ca abia acum seara am reusit sa citesc cele scrise de tine.Ar fi trebuit sa fiu ca tine ( ma refer la planificare) mai ales dupa o jumatate de secol de munca tehnica unde planificarea nu este obtionala,dar parca ma simt mai bine atunci cind “prind fluturi” cu imaginatia mea si cind situatia pe care abia am scris-o o modific trimitind-o pe alta alee a actiunii. Singura parte proasta a lucrurilor este ca imaginatia tehnica nu prea se potriveste deloc cu imaginatia din literatura si din cauza asta “scrisurile” mele cam schioapata !! Se simte din plin faptul ca nu am fost mereu in priza cu literatura beletristica !!

  • Teodor Dorel, zau ca inteleg ce spui. Doar ca la mine, functioneaza doar sistemul planificarii. Asta daca, bineinteles, vorbim de o carte dusa pana la final. Ca de inspiratie nu duc lipsa si scriu cat ti-e ziua de lunga.
   Este super sa “prinzi fluturi” dar… in ce stadiu este cartea?

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici