❣️🌞 Bine te-am regasit!!! 🌞❣️ Mare entuziasm m-a cuprins dupa ce am primit reactiile voastre la intrebarea anterioara… Fiction sau Nonfiction, ce alegi?

Nu-mi vine sa cred ca am starnit valuri asa mari. De fapt, nici macar nu pot spune ca sunt valuri, deoarece un val are miscari de “du-te vino” si tulbura linistea apelor.

Dar, reactiile voastre m-au uns pe suflet. Daca asta se numeste “tulburare de ape”, ei bine, recunosc ca m-ati tulburat.

Nu doar pentru minunatele cuvinte ce mi-ati adresat dar si pentru faptul ca… majoritatea celor care mi-ati scris… ati ales my all time favorite… nonfictionul. 🌞

Ca atare, am fi putut vorbi astazi doar despre acest subiect.

Astazi si oricand vrei tu… zau ca nu m-as opri niciodata sa ridic in slavi scrisul cartilor nonfiction. Inclusiv satisfactiile enorme pe care ti le poate aduce acest tip de carte.

Marea alegere... Ce scrii... Fiction sau Nonfiction?
Marea alegere… Ce scrii… Fiction sau Nonfiction?

 

 

Dar, am promis data trecuta ca disecam putintel genurile literare.

Si cum, asa este frumos… sa te tii de cuvant… chiar asta o sa facem.

Inca de la inceput o sa-ti spun ca… nu doar faptul ca am promis sa vorbesc despre asta ma determina sa continui.

Mai este un motiv.

Ti-am spus deja ca pana acum am primit sute de mesaje de la voi in urma cursului gratuit.

Fara exceptie, in toate mesajele voastre se simtea usurare ca, in sfarsit, aveti o sistematizare a informatiilor de care aveti nevoie pentru a scrie o carte.

Dar, in cateva (mai multe de fapt) mesaje, am observat ca exista o oarecare… confuzie intre ceea ce inseamna fiction sau nonfiction.

Ei bine, ca sa ma asigur ca alegi in cunostinta de cauza, am hotarat sa clarificam aceste aspecte.

 

Evident ca nu este o noutate pentru tine faptul ca genurile literare sunt lucrari in proza, poezie, sau forme hibride care au ceva in comun. Poate ca… ce au in comun sunt topicuri, teme, stiluri sau, cate si mai cate, altele.

In general, genurile literare nu se incadreaza perfect intr-o singura subcategorie.

Ele pot migra de la una la alta dar… exista o singura variabila care, de la inceput, este clara.

 

❣️ Orice scrii sau vrei sa scrii… face parte din fiction sau nonfiction.

 

Aici exista granite puternice si nu ai cum sa spui ca faci un hibrid de fictiune si nonfictiune.

Si acestea fiind spuse, sa facem o listuta cu fiecare subcatgorie a fiecarui tip de carte. Nu se stie niciodata cand… o sa ai nevoie de ea.

🌞❣️ Incepem cu fictiunea:

 

In primul rand ce inseamna mai exact fiction cand vorbim despre carti?

Ei bine, daca scrii o carte fiction, de fapt, tu inventezi o poveste care pare reala dar, de fapt, este ceva ce nu e adevarat pentru ca… nu s-a intamplat. Evident ca, intr-o carte fiction, poti intercala si fapte reale dar, una peste alta, intreaga carte va fi considerata fictiune.

 

Daca hotarasti sa scrii fictiune atunci iti poti alege una (sau mai multe) din urmatoarele subcategorii:

 

  • Fictiune contemporana este atunci cand incadrezi actiunea in zilele noastre
  • Povesti despre creaturi magice
  • Science fiction… la acest gen este incadrat acel roman de care ti-am spus ca l-am inceput dar… a ramas asa… undeva in sertar
  • Fan fiction scrii atunci cand esti un fan al unui personaj deja cunoscut in literatura, cinematografie, etc si… scrii despre el in propria varianta
  • Povesti, povestiri, mituri, legende, mitologie ce au ajuns pana in zilele noastre pe cale orala sau scrisa, pe care tu le reiei si le spui in versiunea ta
  • Fictiune istorica scrii atunci cand incadrezi actiunea in alte timpuri, diferite de zilele noastre
  • Horror. Nu cred ca trebui sa-ti explic foarte bine cam despre ce poti scrie aici. Marturisesc ca eu nu sunt cititorul tau ideal daca alegi acest gen de carte. Dar… nu care cumva sa nu ma crezi vreo habotnica. Departe de mine acesta aspect 🙂 . Am trecut si eu prin faza horror. ❣️ M-a tinut vreo 10 ani, dar… pe la 30 am hotarat ca… gata! Am si alte treburi de facut in viata. Asa ca am stopat horrorul din viata mea.
  • Umorul este categoric opusul horror-ului din punctul meu de vedere. Nu sunt o mare amatoare de umor dus pana la extrem dar apreciez umorul fin, oriunde il gasesc.
  • Mister, aventura, crime, suspans/thriller imi place sa le pun impreuna desi, fiecare in parte poate fi subiect separat atunci cand stabilesti tema cartii tale
  • Romance – ah… preferatele mele. Povesti de iubire siropoase cu happy ending… Daca alegi sa scrii acest gen de carte, anunta-ma si pe mine dupa ce o publici. Poate devin fan al tau. Si, daca devin… zau ca-ti fac reclama gratis. Ca doar sunt si digital marketing strategist… cu acte in regula, asa ca… ma pricep 🙂
  • Carti pentru copii (majoritatea sunt catalogate ca fictiuni dar… evident… exista si exceptii)
  • Povesti fictionale scurte

 

Categoric, nu am amintit chiar tot ce exista in materie de fictiune.

Tot ce am vrut este… sa alegi in cunostinta de cauza atunci cand spui ca vrei sa scrii o carte fiction.

In plus, nu uita sa aplici ceea ce ai invatat in cursul gratuit. Am structurat acest curs astfel incat sa ai toti pasii necesari, indiferent de genul literar pe care-l preferi.

🌞❣️ Si acum, continuam cu nonfictiunea

 

Pe scurt, o carte nonfiction este o carte in care sunt cuprinse doar informatii reale, o carte care explica ceva, fie ca sunt fapte sau “chestii” de studiu, dar absolut totul este real. Cu alte cuvinte tot ce este inclus in carte se bazeaza doar pe informatii reale.
Iti spuneam ca, desi multi ani am trait in iluzia ca a fi autor de carte inseamna sa scrii si sa publici o carte fiction, totusi, dupa “lupte” indelungate cu mine si egoul meu imens… am priceput ca… nonfiction scrie pe fruntea mea. ❣️

Si, dupa cum stii, in clipa in care am acceptat aceasta idee am fost pur si simplu asaltata de inspiratie.

 

O sa enumeram cateva dintre subgenurile aferente acestei categorii astfel incat sa stii exact cam ce iti doresti. Si daca pana acum nu ai fost sigur, acum, cu siguranta vei fi.
Personal, scriu nonfiction care nu se delimiteaza doar la o subcategorie. In general, scrierile mele sunt hibrid intre… multe din cele de mai jos.

  • Biografia este povestea vietii (in general cap-coada) unei persoane
  • Autobiografia este o biografie in care personajul principal esti chiar tu
  • Eseul este o poveste (imi place sa spun poveste dar poti, totodata, sa folosesti si termenul povestire) care reflecta punctul tau de vedere asupra unui subiect
  • Memoriile sunt parti din autobiografia pe care ai putea sa ti-o faci. Nu este obligatoriu sa dai date exacte dar, categoric, trebuie sa reiasa clar ca este vorba despre tine (sau daca scrii cartea dictata de cineva, atunci sa fie memoriile acelei persoane)
  • Jurnalismul – nu cred ca trebuie sa spun mai mult. In zilele noastre acesta este foarte cunoscut si este format din rapoarte despre stiri si fapte curente. Cu parare de rau spun ca nu este printre favoritele mele deoarece… in ultimii ani tendinta este de a face rapoarte doar despre stiri si fapte inspaimantatoare. Ca atare… de vreo 13 ani am eliminat televiziunea din viata mea. Si, minune! Totul merge ca pe roate. ❣️
  • Manuale, ghiduri, instructiuni… toate furnizeaza cititorului informatii clare despre cum poate fi ceva folosit, facut, etc.
  • Carti de referinta precum dictionare, enciclopedii, atlase si almanahuri (ups… cat p-aci sa scriu almanahe. Cei de varsta mea stiu despre ce vorbesc aici 🙂 )
  • Carti de dezvoltare personala si self-help. Recunosc ca… nu sunt sigura daca my all time favorites sunt cartile de iubire sau… cartile de dezvoltare personala si self-help. Dar… daca este sa stau bine sa cuget… cele din urma cred ca sunt in topul topului meu. ❣️ Tot aici includ si cartile despre spiritualitate. In acceptiunea mea, orice carte care trateaza aspectele spirituale… este de fapt o carte de dezvoltare personala. Evident, nu am pretentia ca as avea si dreptate. Este doar… simpla mea opinie.
  • Nonfictiune narativa… aceasta este de departe favorita mea. O folosesc, nu doar la toate cartile scrise si nescrise ci inclusiv in toate cele 13 bloguri pe care le administrez. Folosesc aceasta scriere nonfiction narativa chiar si atunci cand scriu content sau cand scriu un material de copywriting. Este o informare despre un subiect… spusa sub forma de poveste.
  • Discursuri… ei bine… si discursurile sunt incadrate la nonfiction. Evident ca, le poti scrie separat fara intentia de a forma cu ele o carte dar… daca alegi sa le aduni si sa le publici impreuna… se numeste ca ai scris o carte de discursuri. Personal, le citesc cu mare drag.

Si… ar mai fi, insa, eu spun sa ne oprim aici.

Nu intentionez sa transform acest articol in liste interminabile de clasificari. Dar, am considerat ca este necesar sa ai cateva notiuni despre acest subiect pentru ca… sa alegi fara urma de confuzie.

 

Fiction sau nonfiction?

 

Daca, dupa mesajul trecut inca nu erai hotarat, sper ca acum esti.

Si… am ajuns la momentul la care… amintim in doar cateva cuvinte de povesti.

Povesti fiction… povesti nonfiction… care crezi ca este trasatura lor comuna?

Poate stii deja.

Sau… poate inca nu ti-ai dat seama.

Ei bine… fiction sau nonfiction… pentru mine, ambele ocupa acelasi loc. Au acelasi farmec. Au acelasi mister.
Pentru ca… indiferent daca o poveste este fiction sau nonfiction, ea imi atinge sufletul. O poveste bine scrisa, evident.

 

La fel cum mi-ati atins sufletul multi dintre voi… voi cei care mi-ati scris sute de mesaje. Extrag la intamplare cateva… dintre cele in care mi s-a dat si acordul sa le fac publice.

 

🌞❣️ “Când am crezut că nu ar mai fi nimic de făcut, iar zâmbetul soarelui îmi devenise neplăcut, căzând pradă nesiguranței şi falsei certitudini că toate cuvintele s-ar fi întors împotriva mea, viața mi-a scos în cale totul necesar pentru a înțelege că poveştile ce zac în mine trebuie scrise. Urmând cursul Mirelei, nu am învățat cum să scriu, fiindcă un scriitor are asta în sânge; nu am învățat cum trebuie ordonate cuvintele şi nici care ar fi cel mai potrivit stil. Acest curs mi-a reamintit cine sunt şi cum să nu mă mai las pradă îndoielii. Am simțit un prieten de nădejde în Mirela şi omul care nu te învață CE să faci, ci CUM să îți asculți sufletul pentru a-ți îndeplini visurile. Cum să îți recunoşti şi să îți scoți în valoare atuurile. Şi nu, nu este un curs motivațional tipic. Este despre scris şi despre TINE. Cuvintele mele s-au aşezat în ordine, iar zâmbetul soarelui a redevenit muză. Mulțumesc din suflet, Mirela!” ~ Dana Codori

🌞❣️ “Cursul de scriere creativă a sosit într-un moment de regăsire cu dorința de a trece la un alt nivel de literatură. După 9 ani de literatură pentru copii, acest curs îmi conferă încrederea că pot structura o carte mai complexă. Mulțumesc din suflet pentru oportunitatea de a avea acest material la îndemână, la orice oră, din orice loc mă aflu. Cu recunoștință.” ~ Claudia Groza Lazăr

🌞❣️ “Cursul acesta mi se pare extraordinar! Chiar te pune pe gânduri și îți dă imboldul de care ai nevoie pentru a te apuca de scris. De când am început cursul, mă gândesc tot mai mult la dorința mea de a scrie o carte, dar acum, visul nu mi se mai pare imposibil de realizat. Sunt sigură că acest curs va fi util multor persoane care își doresc să scrie o carte dar, din diverse motive, nu au făcut-o încă.” ~ Hamza Eva Ancuța

🌞❣️ “M-am înscris la cursul Mirelei fără să stau pe gânduri și fără să bănuiesc că sunt chiar prima persoana care a făcut acest lucru. Mă bucur să deschid acest drum, pentru că, reprezint foarte bine grupul țintă al proiectului: știu să scriu, dar nu am deloc încredere în mine. Mirela vine, “îmi citeste” gândurile și apoi stă lângă mine îndrumându-mă, cu răbdare, spre cartea mea. Știe ce să spună și când să spună ca eu să uit de neîncredere, să nu mă mai lupt cu timpul și să mă motivez. Cursul m-a ajutat să cred în puterea scrisului meu. Scriitori putem fi cu toții dacă dăm viselor voie să fie…să fie pur și simplu.” ~ Roxana Elena Trandafir

🌞❣️ “Am descoperit-o pe Mirela într-o seară cu temperaturi albastre. Nu pe stradă ci acolo unde se întâlnesc sufletele și se cântăresc, cred eu reciproc. Mi-a comentat un articol de pe blog și a fost atât de frumos pentru mine începătoarea încât am vrut să știu cine este M.C Simon înainte de a răspunde comentariului ei. A fost o surpriză ce am găsit așa că i-am așteptat cu nerăbdare și alte impresii. Între timp am ajuns pe unul din blogurile ei, Viața de blogger, ne-am cunoscut mai bine și a venit cumva neașteptat pentru mine, pentru visul meu vechi ce era de ani în hibernare, invitația de a scrie o carte ! M-am înscris printre primii la cursul ei gratuit, i-am citit și disecat sfaturile primite cu regularitate pe mail, mi-am fixat un termen și mi-am jurat că atunci când voi avea o schiță completă a visului meu, mă voi întâlni cu Mirela. Uneori Morgana fiecăruia dintre noi este o zeiță bună și darnică, umană, cu inimă mare. Multumesc Mirela-Carmen pentru că mi-ai dat încredere și speranță să-mi îndeplinesc un vis vechi.” ~ Elvira Bogoș

🌞 Da!!! 🌞
Ce frumos ar fi ca… dupa terminarea acestui curs, sa ne dam intalnire toti care… scriem o carte.
La o cafea… poate. Personal sunt mare bautoare de cafea. Beau cam 3-4 zilnic dar… intotdeauna am si un ceai la indemana. Asa ca… nu te teme daca nu vrei cafea. Bem ce vrei tu… cand sarbatorim cartile scrise.

Si… NU!!!

Nu am pus aceste mesaje in chip de recenzii sau testimoniale. Am deja o colectie impresionanta de testimoniale date de cursantii editiilor de curs organizate pana acum.

Ci, le-am pus pentru tine ca sa vezi… ca si altii trec prin aceleasi stari prin care tu treci.

Le-am pus cu acordul celor ce mi-au scris, pentru ca tu sa te inspiri din povestile lor… scrise printre randuri.

La finalul unei zile, viata este rezultatul alegerilor pe care le faci. Tu, Acum, stii deja ce alegi pentru cartea din inima ta!

Fiction sau Nonfiction? Nu conteaza. Atata timp cat sufletul iti este implinit.

 

Repet… pentru a nu stiu cata oara… daca doresti CU ADEVARAT sa scrii o carte… iti garantez ca nimic nu-ti poate sta in cale.

TU poti orice.

Indrazneste sa incepi! Lasa-te purtat pe ritmul creativitatii si… SCRIE!

Cat despre data viitoare… o sa luam frumusel primii pasi ai metodei pe care am dezvoltat-o si personalizat-o dupa… nici mai mult nici mai putin de 35 de ani de studii… de toate felurile… unele nonfiction 🙂 .. altele clasificate a fi oculte…

Luam toti acesti primi pasi si ii disecam.

Marunt, maruntel.

Ii punem sub microsop.

 

Iti amintesti cei 43 de pasi, din cursul gratuit, care fac parte din metoda mea de a scrie o carte?

Cu siguranta ti-i amintesti.

Am primit la acel email nu mai putin de cateva sute de raspunsuri de la voi, pe parcursul timpului. Inca primesc acelasi numar impresionant de reactii. Incerc, pe cat posibil, sa raspund in timp util.

Dar… pana reusesc sa va raspund tuturor, data viitoare vin cu o surpriza.

❣️Luam primii 22 de pasi si vorbim despre ei. Si, pentru inceput, o sa ii aplicam pentru cartile nonfiction.
Dar daca ai ales fiction… nu dispera… ii poti adapta fara probleme.❣️

A.B. Yehoshua, autor a unsprezece romane, trei carti de povestiri scurte, patru piese de teatru si patru colectii de eseuri (am enumerat toate acestea ca sa vezi ca nu este necesar sa restrictionezi genul literar ales, ci chiar si celebritatile oscileaza intre ele) spunea:

Cea mai dificila si complicata parte din procesul de scriere este… inceputul.

Identic cred si eu!

Si, exact acesta este motivul pentru care am hotarat ca data viitoare sa disecam primii pasi.

 

*

 

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici