[Tu intrebi, Eu raspund] ๐Ÿ‘‰ Manuscris plagiat de Edituri?

Din seria “Scriitorii intreaba”… Manuscris plagiat de editurile de carte?

“Bunฤƒ ziua. N. mฤƒ numesc. Am o carte รฎn manuscris ศ™i aศ™ vrea sฤƒ o trimit unor edituri pentru publicare. Mฤƒ puteศ›i sfฤƒtui cum sฤƒ procedez, vฤƒ rog?

Odatฤƒ trimis, manuscrisul nu poate fi plagiat, folosit ศ™i sฤƒ mi se spunฤƒ apoi cฤƒ nu e demn pentru a fi publicat? Astaย  e o temere poate nefondatฤƒ, dar e o temere de-a mea…

Mulศ›umesc.
Numai bine,
N.

Manuscris plagiat
Din seria “Scriitorii intreaba”… Manuscris plagiat de editurile de carte?

 

Aceasta este una dintre temerile principale ale unui scriitor. Dar, din cate am vazut pana acum, pericolul plagiatului apare doar daca incerci sa publici apeland la edituri โ€œde buzunarโ€. O editura serioasa niciodata nu se va ocupa cu furtul de manuscrise. In plus, nu cred ca in Romania se practica asa ceva la nivel de edituri. Am auzit de astfel de cazuri la nivel international dar, personajele implicate erau din start โ€œdubioaseโ€. Nu pricep cum un scriitor se poate lasa pacalit de astfel de personaje. Sincer, ii vezi de la o posta.

Parerea mea este sa faci o cercetare online si sa identifici editurile care corespund din punctul tau de vedere. Majoritatea editurilor sunt nisate pe anumite domenii. Noi, de exemplu, publicam doar carti nonfiction care au potential de a face viata cititorului mai buna.

Inainte sa infiintam Editura QUARTO, am facut cercetarea de care-ti spuneam. Evident, cu alte scopuri decat cel care te tine pe tine incordat. Dar, cu ocazia asta am vazut ca aproape toate editurile au website de prezentare, in care au inclus si termenii si conditiile de colaborare.

Acumโ€ฆ revenind la plagiatโ€ฆ parerea mea este ca nimeni nu-ti poate plagia semnatura energetica. Asa ca, as indeparta definitiv aceasta teama si as merge inainte cu curaj, speranta si voie buna. Esti unul dintre scriitorii care au reusit sa finalizeze scrierea unei carti. Nu este ceva insignificant. Multi sunt aceia careโ€ฆ vor sa fie autoriโ€ฆ dar, din varii motive nu reusesc sa duca la bun sfarsit actiunea.

Sa nu te intristezi daca vei scrie multor edituri si majoritatea nu iti vor raspunde. J.K. Rowling a fost respinsa de peste 20 edituri care i-au clasificat faimoasa carte ca fiind absolut neinteresanta. Darโ€ฆ a continuat sa aplice la edituri pana a reusit. Siโ€ฆ wowโ€ฆ chiar a reusit!

In US se practica un sistem de abordare cu care eu rezonez. Scrii un email editurii. In email incluzi date despre tine, despre carte si motivul pt care consideri ca o colaborare intre tine si Editura este benefica pt ambele parti. Alegi 15-20 pagini din manuscris (cele pe care le consideri cele mai representative pentru argumentul tau) si le atasezi acelui email.

Dupa care, astepti.

Daca-ti doresti cu adevarat, te asigur ca Universul va reactiona la primul pas facut de tine. Care, de fapt nu e chiar primul pas. Universul deja a vazut ca-ti dorestiโ€ฆ deoareceโ€ฆ tu chiar ai scris cartea.

Sper sa-ti fie de folos randurile de mai sus.

Tin pumnii stransi sa gasesti exact Editura care sa se muleze pe visul tau.

Mirela

contra plagiatului
CLICK pe carte pentru detalii

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici