6 Pasi sa Scrii despre Dilema intr-o Scena Puternica

Vrei sa scrii o scena puternica? Iata cum sa scrii despre dilema realista.

6 Pasi sa Scrii despre Dilema intr-o Scena Puternica

 

Spuneam la finalul articolului “Cum sa Scrii o Scena Puternica“:ย โ€œโ€ฆ asta ar fi, pe scurt, structura unei scene. Evident ca, fiecare scriitor decide cate astfel de scene are povestea sa. Fiecare parte a unei scene are importanta. Dar, daca ma intrebi pe mine, cel mai important condiment al scenei poarta numele de dilema. De ce? Deoarece, momentul dilemei este acela in care poti aduce cea mai mare emotie cititorului.โ€

Si, dupa cum am promis, astazi continuam subiectul. Mai exact, vom discuta putin mai mult despre dilema.

Cand am spus ca, la pasul acesta, poti aduce cea mai mare emotie cititorului, nu ma refeream la emotia produsa de cresterea nivelului de adrenalina cauzata de o actiune anume.
Ci, de acea emotie speciala pe care o simti atunci candโ€ฆ te afli la o rascruce de drumuri si stii ca โ€ฆ doar de tine depinde daca il alegi pe cel bun si vei supravietui sauโ€ฆ alegi oricare alta cale si, invariabil, atingi sfarsitul existentei tale.

In momentul dilemei, il poti face pe cititor sa participe la modul cel mai direct in firul povestii tale. Ii poti crea toate prerogativele pentru a-i deschide poarta imaginatiei, alaturi de personajul povestii tale.

Fie ca scrii o carte fiction, fie ca scrii nonfiction.

Acumโ€ฆ sa ne intelegem. Eu sunt scriitor de carti nonfiction. In mod normal, ar trebui sa-ti vorbesc doar despre acest gen de carte. Insaโ€ฆ dupa aproape 50 de ani de citit cu pasiuneโ€ฆ pot declara, cu mana pe inima, ca stiu exact cum poti atinge inima unui cititor. Evident, daca acest cititor este cititorul tau ideal. Darโ€ฆ acesta este alta poveste asa caโ€ฆ sa revenim la subiectul zilei.

 

Si, cum ai putea sa construiesti momentul dilemei?

 

Ei bine, ar fi sase pasi prin care trebuie sa treci. Tu, ca scriitor.

 

๐Ÿ‘‰1 – Construieste un spatiu emotional pentru acea scena. Pune accent pe emotiile prin care trece eroul tau, pe masura ce โ€œanalizeazaโ€ situatia si variantele din care ar putea sa aleaga.

๐Ÿ‘‰2 – Pune-te in pielea personajului. Analizeaza si tu, ca scriitor, momentul dilemei… impreuna cu personajul scenei. Nu arunca โ€œin cuvinteโ€ prima solutie care-ti trece prin minte! Nu uitaโ€ฆ ca scriitor, tu deja stii unde vrei sa ajunga eroul. Dar elโ€ฆ nu stie inca. El nu este preocupat de viitorul pe care i l-ai decis. Tot ce stie el este ca vrea sa iasa victorios din prezentul care l-a โ€œtrantitโ€. Lasa-l sa simta emotia momentului. Emotia dilemei. Si, simte totul impreuna cu el. Te asigur ca si cititorul va face la fel.

๐Ÿ‘‰3 – Creste intensitatea raspunsului emotional al personajului tau. Evident ca, nu toate scenele vor avea aceeasi intensitate. Categoric, nici toate dilemele. Dar, cu cat vrei sa ai o scena mai puternica, cu atat va trebui sa cresti intensitatea dilemei.

๐Ÿ‘‰4 – Hotaraste cat de mult poti dramatiza reactia personajului la momentul dilemei. Aici este cazul sa apelezi cu intensitate maxima la faimosul sfat pe care orice scriitor il primeste cel putin o data in viata. Sfat care spune asa: โ€œArata, nu spune!โ€. Si nu spun asta cu scopul de a folosi sfatul ca simpla figura de stil. Ciโ€ฆ acesta este un moment propice de a introduce elemente noi in poveste, astfel incat actiunea sa inainteze domol catre momentul final al cartii.

๐Ÿ‘‰5 – Evita sa transformi totul intr-o melodrama. Bineinteles ca vei incerca sa accentuezi o dilema darโ€ฆ ai grija sa nu dai in penibil transformand totul intr-o succesiune de crize existentiale. Categoric, nu este necesar ca toate dilemele din toate scenele sa aiba intensitate maxima. In acest caz, ai reusi cu brio sa faci cititorul sa se indoiasca de veridicitatea povestii tale.

๐Ÿ‘‰6 – Unele dileme sunt atat de evidente ca rezolvare incat, nu are sens sa dezvolti prea mult acele momente. Nu uita ca, eroul tau poate trece prin faza de dilema si rapidโ€ฆ evidentโ€ฆ in functie de personalitatea si experienta sa de viata.

Scrii despre Dilema

Cat despre ๐Ÿ’™tema de astazi๐Ÿ’™โ€ฆ are doar doua puncte si nu va trebui sa scrii despre dilema in mod direct:

 

๐Ÿค“1 – Ca sa nu las pasul 4 doar la faza de teorieโ€ฆ o sa improvizam spre exemplificare.
Sa presupunem ca, sub emotia momentului in care trebuie sa ia o decizie care sa-i salveze viata in doar cateva secunde, eroul tau traspira abundent.
Ar fi simplu sa spui: โ€œIn timp ce incerca sa ia o decizie, pe fruntea sa au aparut stropi de transpiratie receโ€. Categoric, ar fi simplu. Darโ€ฆ daca ai scrie astfelโ€ฆ cu ce te-ai deosebi de oricare alt scriitor care va alege aceeasi simplitate? In plusโ€ฆ ca cititor, tu ai fi multumit de o astfel de scriere?

Dar daca ai scrie ceva de genul: โ€œโ€ฆโ€.

Da! Ai vazut bine. Am lasat doarโ€ฆ 3 puncte.
De ce?
Deoarece aceasta este tema pe care ti-o propun astazi. Incearca sa rescrii โ€œscena transpirariiโ€, astfel incat sa arati, nu sa spui.
Poti incerca sa faci asta doar pentru ochii tai sauโ€ฆ poti posta in sectiunea de comentariiย  (in grupul de studiu) pentru a-ti ajuta colegii scriitori… mai putin inspirati temporar.

๐Ÿค“2 – Scrie minim 900 de cuvinte pt cartea ta. Daca reusesti sa inserezi si o โ€œdilemaโ€, te felicit anticipat!

Iar maine, te provoc saโ€ฆ
Dar, sa nu anticipam.
Pana ne โ€œreauzimโ€โ€ฆ

๐ŸงกSpor, succes si inspiratie iti doresc!๐Ÿงก

 

Cu drag si chef de scrisโ€ฆ โœ’๏ธ

Mirela-Carmenโ€ฆ prietena TA โค๏ธ care a pasit deja pe Calea catre Carte.

 

 

Cum sa scrii o carte de aventuri?
CLICK pe carte pentru mai multe detalii!

SCRIE RASPUNS

Scrie comentariul tau!
Scrie numele tau aici